Developed in conjunction with Ext-Joom.com


Wypowiedź: Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”.

Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, oliwki i oliwa - to jedne z podstawowych składników greckich dań. Jak odtworzyć smaki znane z wakacji i przenieść je do Polski - wyjaśnia Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”.

- Grecka kuchnia jest bardzo prosta. Najważniejsze jest wykorzystanie oryginalnych produktów np. gdy robimy sałatkę grecką muszą być oliwki kalamata z pestką, musi być ser feta a nie biały - wyjaśnia Teo Vafidis, szef kuchni, autor książki „Filozofia smaku”.

Dla Greków jedzenie nie służy wyłącznie zaspokojeniu głodu, ale jest sposobem na długie i zdrowe życie, źródłem rozrywki i przyjemności, okazją do nawiązywania i podtrzymywania dobrych relacji prywatnych i zawodowych. W Grecji kładzie się nacisk na jakość, a nie ilość jedzenia, na właściwe przygotowanie i zdrowe łączenie produktów, dużą wartość odżywczą, prostotę i czystość smaku. Wśród produktów, bez których grecka kuchnia nie mogłaby istnieć, wymienia m.in.: mastyks, oliwę z oliwek, owoce, ouzo, miód, owoce morza, zioła oraz sery.

Wypowiedź: Justyna Mizera, dietetyk.

Na rynku możemy spotkać dziesiątki rodzajów kaw i napojów kawowych. Wraz ze wzrostem świadomości związanej z wpływem prawidłowego odżywania na nasze dobre samopoczucie i zdrowie, coraz częściej wybieramy produkty pochodzące z natury. Dlatego warto wiedzieć jaką kawę wybrać, aby tę naturalność zachować.

Zanim kawa trafi do filiżanki poddawana jest różnym procesom. W przypadku kawy mielonej są  to 2 główne kroki: palenie, mielenie. Natomiast kawa rozpuszczalna (tzw. instant) tych procesów musi przejść znacznie więcej, m.in.: parzy się ją już na etapie produkcji, z czego wynika, między innymi, jej specyficzny aromat i smak, określany przez specjalistów jako „płaski.”

- Żeby wybrać dobrą kawę faktycznie trzeba znaleźć ziarnistą, ponieważ na pewno wiemy, że jest to kawa. Najlepiej gdy jest ze świeżo upalonych ziaren. Ważnym aspektem jest też sprawdzanie daty ważności. Im jest ona dłuższa tym świeższe jest ziarno - mówi newsrm.tv Justyna Mizera, dietetyk. - Ważne jest też to jak wyglądają ziarna kawy, które powinny być lekko tłuste.

Nie powinno się też pić tzw. kawy plujki. - Poza tym, że tam znajdują się antyoksydanty i inne zdrowe substancje, to niestety pojawiają się substancje szkodliwe dla naszego organizmu - wyjaśnia dietetyk.
Osoby sięgające po kawę rozpuszczalną wybierają ją często ze względu na szybkość przygotowania oraz brak fusów. Natomiast jak ocenia Justyna Mizera nie jest to korzystne.

- Alternatywą często wybieraną przez konsumenta jest często kawa rozpuszczalna. Tu zaczynają się schody i jakieś niedomówienie dlatego, że do końca nie wiemy, co w tej kawie się znajduje. Teoretycznie powinny być to te same ziarna po nieco inny procesie obróbki, bardziej przetworzone - dodaje Justyna Mizera.


Wypowiedź: Diana Wolańska, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

1, 2, 3 a może jeszcze więcej... w tłusty czwartek nie wypada nie skosztować pączka. Niektórzy nawet twierdzą, że przynosi to pecha. Co na to dietetycy i co kryją pączki w sobie?
- W tłusty czwartek tak jak każdego dnia powinniśmy zachować umiar, jest to jedna z podstawowych zasad zdrowego żywienia. Nie przesadzajmy, jeżeli mamy ochotę zjedzmy jednego pączka. Jeden pączek to ok. 250 kalorii i nie ma tu większej różnicy jeżeli zamienimy go na faworki - mówi newsrm.tv Diana Wolańska, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
Są też różnice jeżeli porównamy kaloryczność pączków. Najniżej kaloryczny będzie z konfiturą różną posypany cukrem pudrem. Zdecydowanie więcej kalorii będzie miła pączek z czekoladą i lukrem.
- Dietetyczną formą pączka, będzie pączek upieczony. Może być to zamiennik dla osób będących na diecie odchudzającej - dodaje Diana Wolańska.
Żeby spalić jednego pączka powinniśmy przez co najmniej 30 minut truchtać lub 40 minut jeździć na rowerze.


Wypowiedź: Walter Busalacchi, właściciel restauracji Nonsolo Pizza i Amodo Mio

Nie ma chyba osoby, która od czasu to czasu nie lubi zjeść pizzy. Ta włoska potrawa stała się daniem cenionym na całym świecie.  Jaka jest prawdziwa włoska pizza? Przede wszystkim jej ciasto jest cienkie. Dodatków na pizzy jest niewiele np. pieczarki i szynka.  Nie zrobimy chrupiącego ciasta na pizze dodając dużo składników, ponieważ woda w nich zawarta sprawi, że stanie się ona miękka.


Wypowiedź: Adam Kowalczyk, szef kuchni.

Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy nie jest pracochłonne, jednak jest czasochłonne. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim podstawą jest dobre mięso, kupione najlepiej na rynku u sprawdzonych sprzedawców. Warto zwrócić również uwagę na wybór włoszczyzny. Szef kuchni Adam Kowalczyk poleca dodać do zupy odrobinę szafranu i imbiru.

drzewa kochac potrafia

pupile

djrobo

elektromont

Kultura
Konkurs Poezji Śpiewanej im. Agnieszki Osieckiej
Występ artystów z Gruzji
Koncert Wielkopostny Amadei Amici
Spektakl baletowy Sofija pt. Skrzydła
Polifonia - Ach te karnawały ...
Sport
MUKS Ziemia Milicka vs KS Jelenia Góra.
Uroczyste otwarcie Orlika Lekkoatletycznego
Memoriał Zdzisława Rokity
2 Turniej Samorządowców
4 Bieg Karpia
Sesje Rady Miejskiej
39 sesja Rady Miejskiej w Miliczu
38 sesja Rady Miejskiej
37 sesja Rady Miejskiej w Miliczu
36 sesja Rady Miejskiej w Miliczu
35 sesja Rady Miejskiej
Sesje Rady Powiatu
28 sesja Rady Powiatu
27 sesja Rady Powiatu
26 sesja Rady Powiatu
25 sesja Rady Powiatu
24 sesja Rady Powiatu
Zdrowie
Nowotwory krwi atakują. Zachorowań będzie więcej
Są leczeni bez planu. Problem dotyczy ponad 2 miliony osób
Zarządzenie NFZ utrudni leczenie HCV?
Jesteśmy leczeni płynami? Skala płynoterapii rośnie
Polskiej służbie zdrowia brakuje 3-5 mld zł
Kuchnia
Teo Vafidis o sekretach greckiej kuchni
Jak sprawdzić jakość kawy?
Pączek vs. pączek. Jak wybrać ten najmniej kaloryczny?
Taka jest prawdziwa włoska pizza
Sekret domowego rosołu
TVPM - Telewizja Powiatu Milickiego - 2017r.